Witam.,
mam problem z nadmuchem powietrza w ML 164 350 z 2010r.
Klimatyzacja działa prawidłowo w mieście. Super chłodzi i grzeje. Kiedy wyruszam w dłuższą trasę po przejechaniu ok. 30 km, Climatronik jakby przymyka wyloty powietrza. Nawet przy maksymalnym ustawieniu zaczyna bardzo słabo dmuchać z nawiewów- zimne i ciepłe powietrze -jest szum ,słychać ,że dmuchawa pracuje pod kokpitem, ale bardzo słabo leci powietrze z otworów wentylacyjnych. Po wyłączeniu silnika na 10 min. wszystko wraca do normy na jakiś czas -super chłodzi i grzeje.
Nawet gdy manualnie zwiększam siłę nadmuchu, słyszę że obroty wentylatora (dmuchawy) się zwiększają, ale powietrze słabo wlatuje do auta.
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam. Paweł
Witam ponownie,
dzisiaj zauważyłem, że nawiew działa prawidłowo, gdy nie włączyłem klimatyzacji.
Miałem włączony nawiew bez klimy i wszystko było w porządku.
Może to nowy trop do rozwiązania problemu.
Pozdrawiam.
Dołączył: 25 Mar 2006 Posty: 54 Skąd jesteś (miejscowość / region): Jastrzębie-Zdrój Posiadane auto: V251 - R500, 2005
Piwa: 1/0
Wysłany: Nie 25 Sie 2024, 13:28
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa ML ) Problem z nadmuchem w kabinie w ML 164
Od dłuższego czasu z tym walczę i nic nie przynosi większego skutku.
Wczoraj jadąc w trasę 300 km w 35 st upale musiałem ustawić 19 at, aby w aucie było w miarę znośnie (podejrzewam, że było ok 23 st).
Po zjechaniu a autostrady, gdy już ucichły różne hałasy, usłyszałem, że powietrze z nadmuchu znów grzęźnie pod deską. Wyłączyłem klimę przyciskiem AC i w zasadzie od razu, pomału nadmuch zaczął się zwiększać, a temperatura powietrza w kratkach obniżać. Oczywiście do czasu, aż to zgromadzone zimne powietrze wleciało do kabiny, a kolejna porcja trafiała na ciepły już parownik. Wtedy włączyłem AC (reszta ustawień cały czas taka sama) i zacząłem zamarzać w aucie. Po 3 km byłem u celu i tylko rzuciłem okiem pod auto - z prawego odpływu leciało mnóstwo wody, a z lewego nic. Na szybko zrzuciłem gumową rurkę odpływu z obudowy nagrzewnicy do blachy tunelu, ale nic nie poleciało.
Wniosek - skroplony z lewego parownika klimy nie odpływają i parownik zamarza nieprzepuszczając powietrza do kabiny.
Chyba zostaje zrzucanie deski i rozbiórka nagrzewnicy, aby sprawdzić gdzie leży problem.