Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes CLS ) Sporadyczne drgania 7g tronic

postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes CLS ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TOmaszTomasz1987

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław/Bolesławiec
Posiadane auto: Mercedes CLS W218 Shooting Brake 350 cdi 2014
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 24 Lis 2024, 12:42
Temat postu:

Sporadyczne drgania 7g tronic

Siema, pacjent to cls 350 cdi 265km 4 matic shooting brake.

Tak krótko opowiem co się działo co zrobiłem i jakie efekty otrzymałem.

Skrzynia pracowała nie za przyjemnie więc grzebałem co jest nie tak ale pojawiły się drgania przy 70km/h I zlokalizowałem luz na łożysku półosi przedniej lewej więc zrobiłem.
Nadal jednak wibracja była, na drugi dzień auto w górę i luzu nadal nie było natomiast nie wiem jak mogłem przeoczyć taki kur... a luz na krzyżaku krótkiego wału prznoszacego napęd na przód.
Dwie główki śrub były wytarte w 20%, igiełki powypadały, 2 kapsle popękały i pokruszyły się i cześć z nich poprostu powypadała.
Wyszarpałem ten wał i okazało się, że sam nie wymienię więc Wrocław bo blisko 500 zł i wymienione a żeby to włożyć no to jest gimnastyka.
Mogę coś podpowiedzieć jeśli ktoś będzie miał zamiar robić bo nie jest łatwo.

Po tej operacji skrzynia zaczęła pracować bardzo ale to bardzo przyjemnie, nie czuć żadnej zmiany biegów a dodam że bardzo zwracam uwagę ale też mam świadomość, że mogą występować jakieś wyczuwalne zmiany bo 200 tyś na latane.
Olej zmieniony 10 tyś km temu w Aso.

Problemy które pozostały lub pojawiły się.

Rezonans przy około 115 km/h myślę że to może być podpora wału się okaże.
Natomiast największy problem jest z drganiem auta bardzo mocnym jeśli wrzucę na D lub R ale to nie koniec ponieważ jeśli ruszę autem dojadę np do świateł i zatrzymam się to są te wibracje ale przez jakieś 2s i znikają ale to naprawę znikają ale jeśli nadal stojąc na tych światłach skrzynia jest nadal na D trzymam na hamulcu i ponownie dam na D ro wtedy się znowu zaczynają wibracje i znikają jak ruszę i nie wracają jak się zatrzymam.

Na kompie widzę, że prędkość turbiny (konwerter) spada do 0
a poślizg wzrasta do 600 obr i wtedy zaczyna drgać mocno.
Jeszcze zauwaźyłem że jeśli się zatrzymam to na kompie widze że skrzynia wyrzuca 1 bieg i widnieje napis po angielsku w stylu skrzynia nie jest zasilana i wtedy nie drga ale jak puszcze hamulec na chwilę nacisne gaz i wrócę na hamulec to skrzynia pokazuje 1 bieg i nie wraca do tego że nie jest zasilana i draga do puki nie przejadę kilkuset metrów i się nie zatrzymam.
Miałem już to wcześniej ale dużo mniejsze drgania i nawet mówił mi że to jest ok ale to było przed tymi wyszkimi naprami natomiast wystarczyło jak opisałem wyżej że szybko noga na gaz i szobko na hamulec i wtedy przechodziło a teraz przechodzi tylko jak się zatrzymam.

Adaptacje które zrobiłem to momenty obrotowe chyba jest ich ze 6 po kolei.
Skasowałem wszystkie adaptacje i uczyłem na nowo bo z 2 na 3 zrobiło się słabo ale po adaptacji bajka.

Miało być krótko ???????? będę wdzięczny jeśli ktoś podpowie w którą stronę patrzeć, jak wygląda sterownie podaczas zatrzymywania, jakie watorsci powinny być na konwerterze mam na myśli prędkości na turbinie I poślizgu na postoju

Jeśli ktoś może podpowiedzieć to będę bardzo wdzięczny oraz służę pomocą na tyle na ile wiem.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes CLS ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Mercedes CLS »

Opinie o samochodach Mercedes CLS - testy użytkowników »

Skocz do: