Vito 638 problem ze sprzęgłem i przeniesieniem napędu
Mam Vito 113 638 1997r
miałem awarie sprzęgła (zmieliło wieloklin tarczy), wymienili mi na nowe komplet : Koło dwumasowe, tarczę, docisk, łożysko oporowe docisku, siłownik. było dobrze, samochód dobrze jeździł , przejechałem ok 3000 km przez ok 1,5 miesiąca, dziś awaria nie ma przeniesienia napędu, w czasie jazdy szarpnęło samochodem jak bym na coś najechał a asfalt gładki, i przestał ciągnąć, nie słychać żadnych zgrzytów, silnik pracuje cicho i ładnie, półosie i przeguby całe i dobre, ciekawostką jest to że na postoju przy uruchomionym silniku można przełączać biegi, nie wydaje żadnych hałasów czy zgrzytów i nie ciągnie, pedał sprzęgła nie wpada , co może być przyczyną, proszę o pomoc i informacje , pozdrawiam
Dołączył: 18 Paź 2024 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): Zielona Góra Posiadane auto: BMW S Class
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 07 Maj 2025, 12:08
Temat postu:
Re: ( Mercedes Vito ) Vito 638 problem ze sprzęgłem i przeniesieniem napędu
Na podstawie opisu najbardziej prawdopodobną przyczyną braku napędu w Vito 113 (W638) po 3000 km od wymiany kompletnego sprzęgła jest ponowne uszkodzenie tarczy – możliwe, że znów zerwało wieloklin, zwłaszcza jeśli wcześniej nie doszło do idealnego dopasowania tarczy do wałka sprzęgłowego. Objawy takie jak brak hałasu, możliwość wrzucania biegów przy pracującym silniku i brak ciągu wskazują, że sprzęgło nie przenosi momentu obrotowego. W grę mogą wchodzić też inne przyczyny: poluzowanie lub uszkodzenie docisku, awaria koła dwumasowego, ewentualnie uszkodzenie wałka sprzęgłowego w skrzyni – choć to rzadsze. Warto też upewnić się, czy wał napędowy obraca się przy wrzuconym biegu i podniesionych kołach, aby wykluczyć problem z mechanizmem różnicowym. Rekomendowane jest zdemontowanie skrzyni i sprawdzenie stanu sprzęgła oraz mocowania, ponieważ mimo nowych części mogła wystąpić wada montażowa, materiałowa lub po prostu nieodpowiednie dopasowanie.
Re: ( Mercedes Vito ) Vito 638 problem ze sprzęgłem i przeniesieniem napędu
Witam niedługo będę zdejmował skrzynię, ale dodam że jak podniosę samochód i odpalę silnik na biegu to koła nie kręcą się ani nie próbuj , ręcznie i swobodnie można mini obracać, nie ma żadnych hałasów poza praca silnika. Naprawdę ciekawa zagadka.