Dołączył: 15 Maj 2025 Posty: 5 Skąd jesteś (miejscowość / region): Radomsko Posiadane auto: Mercedes mlw163. 2000r
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 16 Maj 2025, 14:44
Temat postu:
Ml w163 2000r.kluczyk pilot .
Witam i na początku pozdrowienia dla grupy i dzięki za przyjęcie .
Mam problem z kluczykiem ,zmieniałem obudowę ale tak nie fortunnie że uszkodziłem cewkę która prawdopodobnie odpowiada za otwieranie zamykanie drzwi .Czy ktoś może podac parametry tej cewki o ile to jest cewka ale chyba tak widoczne uzwojenie .Od czasu wymiany i uszkodzenia kluczyk martwy ,auto normalnie odpala i jeździ.
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4970 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 424/28
Wysłany: Pią 16 Maj 2025, 20:37
Temat postu:
Re: Ml w163 2000r.kluczyk pilot .
Cześć
2307 napisał:
Czy ktoś może podac parametry tej cewki o ile to jest cewka ale chyba tak
Powiem ci, co ja o tym myślę:
1.Na razie nawet nie jesteś pewien, co za element uległ uszkodzeniu. W kluczyku trochę tego jest - skąd mamy wiedzieć, który z elementów jest uszkodzony?
2. Z tego, co pamiętam było dwóch producentów kluczyków do tego auta i "bebechy" kluczyków różniły się.
Dlaczego po prostu nie zrobisz dobrego zdjęcia płytki i tego co popsułeś (zgodnie z zasadą "dobre zdjęcie warte tysiąca słów") ?
3. Jeśli rzeczywiście cewka jest uszkodzona, to prawdopodobnie ona jest właśnie przyczyną niedziałania klucza. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że pozbawienie kluczyka zasilania (np. w czasie wymiany baterii) powoduje według producenta konieczność przeprowadzenia synchronizacji kluczyka.
4. Nawet jak byśmy uzgodnili co to za kluczyk i która cewka to jak sobie wyobrażasz podanie jej parametrów? Podstawowym parametrem każdej cewki jest indukcyjność. Jak chcesz ją zmierzyć bez specjalistycznego przyrządu? Jak ma to zrobić osoba która zdecyduje się ci pomóc? Pewnie poprzez "parametry" rozumiesz ilość zwojów i grubość drutu. Jak ma to ktoś zrobić bez zniszczenia klucza? Jak chcesz to wlutować do płytki? Nie wiem, jakie masz umiejętność lutowania, ale są potrzebne na poziomie dużo wyższym niż "początkujący". Taką płytkę bardzo łatwo jest przegrzać lub zalać cyną a wtedy już tylko śmietnik.
5. Nie wiem do jakiego stopnia ten element jest zniszczony, ale pewnym rozwiązaniem byłoby zamówienie takiego samego kluczyka używanego i "przeszczep" elementu.
6. Z tego, co opisujesz wnioskuję, że twoje umiejętności w tym kierunku nie są zadowalające/wystarczające i radziłbym znaleźć "klucznika" który zajmuje się tym zawodowo i będzie w stanie kluczyk uratować.