Dzisiaj wsiadłem do sprinta przekręcam kluczyk i zaświecają się normalnie kontrolki,po chwili kontrolka świec gaśnie jak zawsze i odpalam.Silnik odpala normalnie,ale po odpaleniu znowu zapala się kontrolka od świec i pali się przez jakieś 3-4 kilometry i potem gaśnie.Nawet na ciepłym silniku zapala się zaraz po odpaleniu silnika i pali się przez te 3-4 km.Silnik pracuje normalnie.
Re: ( Mercedes Sprinter ) Kontrolka od świec żarowych
Ok,to teraz inne pytanie.... jest piątek i nie mam kiedy ich wymienić,a w niedziele mam kurs ,jakies 700 km i czy mogę jechac bez obaw,że auto się unieruchomi?
Przepalona swieca żarowa może powodowac problemy z uruchomieniem silnika (szczególnie zimą), nie pracuje po rozgrzaniu silnika więc nie spowoduje unieruchomienia samochodu.
Przepalona swieca żarowa może powodowac problemy z uruchomieniem silnika (szczególnie zimą), nie pracuje po rozgrzaniu silnika więc nie spowoduje unieruchomienia samochodu.
Dołączył: 01 Maj 2009 Posty: 54 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa Posiadane auto: mercedes A klasa 168 170 cdi 2000r
Piwa: 3/0
Wysłany: Sob 23 Maj 2009, 20:58
Temat postu:
Jeżdziłem z uszkodzoną świecą ponad miesiąc(latem),wymiana nie jest prosta,jeśli się "zapiecze" to nie chce wyjść,należy wymieniać na ciepłym silniku,wtedy ponoć łatwiej wychodzą.Swiece przy odkręcaniu czasem się urywają i wtedy trzeba zdejmować głowicę.
dzisiaj miałem krótkątraskę,ale jutro (niedziela) lecę z Poznania do Warszawy ,ale w poniedziałek muszę się za to wziąść,mam nadzieję że nic mi sie nie przydaży
Dołączył: 01 Maj 2009 Posty: 54 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa Posiadane auto: mercedes A klasa 168 170 cdi 2000r
Piwa: 3/0
Wysłany: Sob 23 Maj 2009, 21:32
Temat postu:
Nic się nie stanie,tylko kontrolka drażni oczy,jak będziesz wymieniał to wymień wszystkie świece,to pewnie wiesz,Ja miałem problem z odkręceniem ostatniej,po "walce"w końcu udało się.
Często zdarza się, że świece w trakcie spalenia dostają zawarcia. Świece jako takie nie mają bezpieczników a system przeciw zwarciowy jest zmontowany w sterowniku. Jeśli po wymianie świec dalej będzie kontrolka sygnalizować awarię to trzeba zdiagnozować sterownik. Lub po prostu otworzyć go i wlutować przepaloną ścieżkę.Powodzenia.
Lepiej zacząć odsprawdzenia przekaźnika świec żarowych.Jest to mniej czasochłonne.A po za tym kontrolka gaśnie po przejechaniu paru kilometrów więc niekoniecznie musi to być świeca a problem z sygnałem który do niej dochodzi
ja jeżdżę już rok ze spaloną świecą oczywiście odłączyłem ją by nie uszkodziła sterownika za nic nie mogę jej wykręcić i dałem sobie spokój gorzej by było jak by się urwała mrozy są autko pali normalnie brak jednej świecy nie osłabia bardzo palenia w mrozy 4 odkręciłem normalnie został 1 na trzecim cylindrze
to sa uroki cdi jesli chodzi o swiece zarowe to przerobane jak nie chce wyjsc tez slyszalem ze wyjmje sie na cieplym silniku a jak nie to glowica do zdjecia
Przy odkręcaniu świec należy się uzbroić w cierpliwość i nic na siłę !!! Należy ruszyć świecę i powoli wykręcać do oporu.popsikać penetratora wkręcić ,poczekać i znowu wykręcać i tak od 45min do 1,5h.Powodzenia!!!!
U mnie było tak samo, zakupiłem świece w celu ich wymiany, podjechałem do mechanika a ten wyjął wtyczkę która obsługuje świece, sprawdził raz dwa która jest zepsuta, okazało się że tylko jedna i to ta od przodu samochodu, wymiana na ciepłym silniku trwała 2 minuty i wszystko już jest w pożądku