Dołączył: 30 Sie 2008 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Bogatynia Posiadane auto: MB W126
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 20 Lip 2009, 15:29
Temat postu:
Problem z przednimi hamulcami w W126 500SE
Witam serdecznie. jestem szczęśliwym posiadaczem W126 500SE z 1984r. Używam tego autka na zmianę z cabrioletem więc raczej oba sa sporadycznie eksploatowane. Ostatnio mój mercedes po 4 miesięcznym postoju coś zaniemógł . Podczas jazdy zauważyłem jakby nie mógł się rozpędzić. Po zatrzymaniu okazało się że przednie tarcze sa gorące na maxa. W garażu rozebrałem w 30 minut oba koła, zaciski i wyjąłem klocki. Okazało się że cały czas podczas jazdy klocki przykegało dość mocno do tarczy hamulcowej:(. Złożyłem szybko wszystko i.................................. cholera po kilkakrotnym zahamowaniu to samo:(. JUŻ Z 5 RAZY ROZBIERAŁEM OBA ZACISKI I WSZYSTKO ODRDZEWIAŁEM I ROBIŁEM RÓŻN ZAKLĘCIA I NIC:( Wciąż to samo klocki trą o tarcze a te się grzeją na maxa aż dymek leci:(.
Jaka przyczyna może być takiej sytuacji??? Może tłoczki w zacisku czas wymienić? Tarcze i klocki sa w bardzo dobrym stanie, płyn hamulcowy jest tes nowy. Może tłoczki zardzewiały gdzieś wewnątrz bo autko stało kilka miesięcy w harażu?
Jak ktoś zna przyczynę ciągłego tarcia klocków o tarcze to poprosze o kontakt [email protected] . ( jak na razie autko stoi w garażu ale za kilka dni rozbiorę zaciski na części pierwsze i może cos wydedukuję z tego)
Re: ( Mercedes klasa SE ) Problem z przednimi hamulcami w W126 500SE
Czeka ciebie rozebranie tloczkow hamulcowych,czesto zbiera sie w okolicy uszczelek woda,ktora powoduje blokade tloczkow,bledna prace,tymbardziej ze auto nie bylo dlugo uzytkowane,pozdr _________________ Piwa nie stawiaj,piję tylko czystą...
Dołączył: 30 Sie 2008 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Bogatynia Posiadane auto: MB W126
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 02 Wrz 2009, 07:41
Temat postu:
Już zrobione
Witam serdecznie ponownie. pO ROZEBRANIU ZACISKÓW I WYCIŚNIĘCIU CYLINDERKÓW OKAZAŁO SIE ŻE SA LEKKO SKORODOWANE GDYŻ USZCZELKI OSŁANIAJĄCE TRAFIŁA CHOLERA I ZNIKNĘŁY Znalazłem w necie firmę a Mielcu gdzie taki miły Pan cudotwórca zregenerował wszystko i odesłał odmalowane, wypiaskowane i z wszystkimi nowymi uszczelniaczami. teraz można ręka cylinderki wepchnąć w zacisk, są jak nowe. Jak ktoś chce namiary to niech sie odezwie a bedzie zadowolony w 100%. Z checią podam namiary.
Pozdrawiam i dalej śmigam SMOCZYCĄ.