Dołączył: 30 Paź 2009 Posty: 20 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków Posiadane auto: B180CDI
Piwa: 0/1
Wysłany: Sob 12 Gru 2009, 17:02
Temat postu:
Filtr cząstek stałych
Witam, ktoś orientuje się czy w B klasach 180CDI rocznik 2006 były montowane seryjnie filtry cząstek stałych? Auto jest z rynku francuskiego.
Pozdrawiam
W mojej B-200 dość często oczyszcza się filtr PDF . Podnosi się temperatura silnika i auto zaczyna bardzo dymić na biało. Moc silnika nie ulega zmianie. Silnik pracuje bez zmian jest dynamiczny i cichy. Ale współczuję kierującym jadącym za mną. To jest koszmar ! Czy macie koledzy podobne spostrzeżenia ?
W mojej B klasie mam tak samo dokładnie miałem. Od dłuższego czasu praktycznie na stałe świeci się kontrolka świeć żarowych i filtr nie oczyszcza się tzn. nie dymi na biało co było koszmarem dla jadących za mną. Po podłączeniu do kompa pokazuje błąd " brak zasilenia sterownika świec żarowych". Auto odpala bez problemu. Nie wiem co będzie dalej jak ten filtr się nie oczyści. Na razie auto nie straciło na dynamice.
Dołączył: 30 Lip 2012 Posty: 18 Skąd jesteś (miejscowość / region): siedlce Posiadane auto: mercedes b klasa w245 180 cdi 2007
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 26 Lis 2012, 19:59
Temat postu:
Re: dpf
cyberek napisał:
czy w b180cdi z rynku francuskiego jest DPF? Jak to sprawdzić czy jest?
Witam.
Też z chęcią bym ustalił czy w swoim 180CDI '07 automat mam DPF?
Podobno można to odczytać z jakieś naklejki tylko nie mogę jej znaleźć
Może da się po VIN-nie?
Pozdrawiam.
Dołączył: 05 Lip 2012 Posty: 79 Skąd jesteś (miejscowość / region): lubelskie Posiadane auto: Mercedes A 180cdi 2005r
Piwa: 2/0
Wysłany: Wto 27 Lis 2012, 01:30
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa B ) Filtr cząstek stałych
Z tego co wiem wszystkie A klasy po 2004r. miały DPF. B klasy tym bardziej muszą go mieć niezależnie od tego skąd są. Zawsze też można zajrzeć pod samochód albo zadzwonić do ASO. _________________ pozdrawiam
Mają, mają, ale to przecież nic strasznego. zapycha się dopiero po 200tys km. _________________ \'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
Napisałem, że zapycha się po 200, ale nie że jak będzie miał 201 to już do wymiany, na składa się wiele czynników, takich jak paliwo, olej, sposób jazdy. Fizycznie wygląda jak na rysunku w drugim poście. _________________ \'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
Dołączył: 21 Mar 2012 Posty: 10 Skąd jesteś (miejscowość / region): lubuskie Posiadane auto: B-180
Piwa: 1/0
Wysłany: Sro 05 Gru 2012, 16:49
Temat postu:
Filtr cząstek stałych
Witam kolegów.
Nie jest prawdą, że wszystkie B klasy mają filtry cząsteczek stałych. Ja mam auto z 2009 r. (180 CDI) i takowego nie mam. Auto kupione w salonie w RP i fabrycznie bez filtra (inaczej pewnie bym nie kupi przy moich krótkich dystansach miejskich). Fakt sprawdzony w serwisie i komputerach MB. Łatwo także sprawdzić samemu - jak widać na rysunku u góry, są dwie możliwości - filtr jest bardziej złożony o rurki i czujniki, bez filtra jest tylko dodatkowy tłumik.
Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 9 Skąd jesteś (miejscowość / region): warszawa Posiadane auto: B 200CDI Automat 2007 rok
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 11 Maj 2013, 23:19
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa B ) Filtr cząstek stałych
Czy może ktoś z kolegów ma na sprzedaż część część oznaczoną nr 360 na rysunku powyżej? Zdaję się, że nazywa się to elektrozawór turbosprężarki. Albo może ktoś ma namiary gdzie można to nabyć w Warszawie poza ASO.