witam, kupiłem niedawno mercedesa 124 z silnikiem 2,0. autko super, jest jeden problem z ogrzewaniem. praktycznie nie da sie regulować temperatury, nawet jeśli ustawie zimny nawiew to z nawiewów leci bardzo ciepłe powietrze, oczywiście jak sie nagrzeje silnik. jedynie moge regulować siłe nawiewu ewentualnie go wyłączyc, ale mimo to i nawiewy przy bocznych szybach grzeją non stop chyba ze je zamkne. po dłuższej jeździe robi sie bardzo ciepło, w schowku sie bardzo nagrzewa a pokrętła od nawiewu w aucie są również gorące, napewno tak być nie powinno. byłem w warsztacie i nie wiedzieli co robić, skierowali mnie do elektryka, moze ktoś na forum coś więcej powie, czekam
Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 811 Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie Posiadane auto: niegdyś Mercedes W140 S320 LPG; Mercedes W220 S500 306KM 2000; Chysler Grand Voyager LE 3,3 LPG 2000; Honda CBR 1100 XX 164KM
Piwa: 38/0
Wysłany: Sro 06 Sty 2010, 17:31
Temat postu:
Re: ( Mercedes 200-500 (W124) ) kłopot z ogrzewaniem
Padły elektrozawory sterujące przepływem przez nagrzewnice lub coś z połączeniem lub ze sterowaniem. Zawory znajdziesz po lewej stronie auta pod maską. Jak zawory nie działają lub nie mają zasilania to są otwarte i stąd ciepło w samochodzie.
Sprawdź miernikiem czy masz przewodzenie na cewce elektrozaworu i sprawdź czy po włączeniu silnika jak dasz ogrzewanie na minimum czy do zaworów dochodzi napięcie 12V. Jak jest ok to jeszcze opcja że zawór się zawiesił - trzeba delikatnie rozkręcić i przeczyścić - robota na spokojnie bez presji czasu żeby czegoś nie urwać. _________________ www.qnisz.pl SilnikiFalowniki Motoreduktory Przekładnie Wibratory Przemysłowe
'ZPA'
Dołączył: 12 Sty 2010 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): warmińsko-mazurskie Posiadane auto: MB 124 320 E COUPE
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 12 Sty 2010, 13:27
Temat postu:
regulacja temperatury powietrza
Qnisz mam pytanie a czy taki sam problem moze być w moim mercedesie 124 320 e?? Z tym ze ja mam sterowanie ogrzewaniem na zasadzie tzw. kostki rubika. W moim przypadku tez bez wzgledu na to czy zwiekszam czy zmniejszam temperature leci ciepłe powietrze. Mam jeszcze jeden problem z tymi przyciskami nie reaguja na zmiane zakresu intensywnosci nawiewu. Prosze o ewentualne sugestie w tej sprawie.
Dołączył: 12 Sty 2010 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): warmińsko-mazurskie Posiadane auto: MB 124 320 E COUPE
Wysłany: Czw 14 Sty 2010, 00:02
Temat postu:
ogrzewanie
jak zimny tez wieje z tym ze tak jak pisałem nie mozna zwiekszyc nadmuchu ani zmniejszyc. A moze to wina tych przycisków??? moze trzeba je jakos sprawdzic.
Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 811 Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie Posiadane auto: niegdyś Mercedes W140 S320 LPG; Mercedes W220 S500 306KM 2000; Chysler Grand Voyager LE 3,3 LPG 2000; Honda CBR 1100 XX 164KM
Wysłany: Czw 14 Sty 2010, 10:43
Temat postu:
Sprawdź podstawową rzecz - napięcie na zaciskach od sterowania elektrozaworami - zdejmij wtyczki z elektrozaworów i podłącz woltomierz. Włącz silnik i ustaw temperaturę grzania na max. - na zaciskach powinno być 0V.
Następnie ustaw grzanie na miń - powinno być na zaciskach około 12V.
jak tak jest to sterowanie temperaturą masz ok. Jeśli jest inaczej to najprawdopodobniej masz uszkodzony moduł sterujący grzaniem i stąd też masz problem z dmuchawą.
Jeśli natomiast sterownie działa ok - to masz coś z zaworami i ze sterowaniem prędkości dmuchawy.
Sprawdź najpierw te napięcia a potem zajmiemy się resztą. _________________ www.qnisz.pl SilnikiFalowniki Motoreduktory Przekładnie Wibratory Przemysłowe
'ZPA'
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 20:11
Temat postu:
Dzięki sprawdze to napewno i dam znać. Tylko teraz nie mam jak bo u mnie mróz - 10 w dzień. A nie mam garażu. Najważniejsze że grzeje w aucie słabo ale grzeje. Czy przez te zawory też przechodzi układ ogrzewania z webasto bo tez mam takie ustrojstwo u siebie?
Wysłany: Pon 18 Sty 2010, 10:28
Temat postu:
dawden napisał:
Czy przez te zawory też przechodzi układ ogrzewania z webasto bo tez mam takie ustrojstwo u siebie?
Webasto pewnie grzeje całą ciecz chłodząca wiec zawory są odpowiedzialne za całe ogrzewanie. Chyba że się mylę i od webasto jest oddzielny układ co wydaje mi się zbyt nierealne. Ale jak jest na 100% nie mam pojęcia - nie miałem nigdy webasto w użyciu. _________________ www.qnisz.pl SilnikiFalowniki Motoreduktory Przekładnie Wibratory Przemysłowe
'ZPA'