Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 44 Skąd jesteś (miejscowość / region): olsztyn Posiadane auto: ml 320 2000r.
Piwa: 0/5
Wysłany: Pon 22 Lut 2010, 15:37
Temat postu:
zapalają sie kontrolki BAS,ESP
witam .panowie mam taki problem ,czesto zapalaja mi sie te wlasnie kontrolki raz potrafia zapalac sie codziennie przewaznie po krotkiej jezdzie,kiedy wyjezdzam w trase to po kilkudziesieciu km na postoju wylaczam silnik odpalam ponownie i kontrolki gasna.rano to juz loteria raz zgasna a innym razem nie.czy moze to byc zpowodowane tym ze jakis czas temu zrobilem odciecie zaplonu i znajomy ktory to robil podlaczyl to do systemy bas,esp???? jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o elektronike w autach ,ale inny znajomy tlumaczyl mi ze te auta nie lubia zadnych ingerencji w elektronike i podpiecie takiego zabezpieczenia czyli odciecie zaplonu moze powodowac wlasnie wylaczanie sie systemu bas,esp.czy moze to ktos potwierdzic??? z gory wielkie dzieki!!!naprawde jest to uciazliwe i niebezpieczne szczegolnie teraz w zime kiedy wchodze np. w zakret i nagle wlaczaja sie kontroli i przestaja dzialac te systemy.pozdrawiam
Dołączył: 20 Lis 2009 Posty: 565 Skąd jesteś (miejscowość / region): warszawa Posiadane auto: mercedes
Piwa: 42/13
Wysłany: Pon 22 Lut 2010, 20:08
Temat postu:
Re: zapalają sie kontrolki BAS,ESP
andi1972 napisał:
witam .panowie mam taki problem ,czesto zapalaja mi sie te wlasnie kontrolki raz potrafia zapalac sie codziennie przewaznie po krotkiej jezdzie,kiedy wyjezdzam w trase to po kilkudziesieciu km na postoju wylaczam silnik odpalam ponownie i kontrolki gasna.rano to juz loteria raz zgasna a innym razem nie.czy moze to byc zpowodowane tym ze jakis czas temu zrobilem odciecie zaplonu i znajomy ktory to robil podlaczyl to do systemy bas,esp???? jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o elektronike w autach ,ale inny znajomy tlumaczyl mi ze te auta nie lubia zadnych ingerencji w elektronike i podpiecie takiego zabezpieczenia czyli odciecie zaplonu moze powodowac wlasnie wylaczanie sie systemu bas,esp.czy moze to ktos potwierdzic??? z gory wielkie dzieki!!!naprawde jest to uciazliwe i niebezpieczne szczegolnie teraz w zime kiedy wchodze np. w zakret i nagle wlaczaja sie kontroli i przestaja dzialac te systemy.pozdrawiam
//// zaobserwuj czy zapalaja sie po ktoryms z kolei nacisnieciu hamulca !!! jesli tak wymien czujnik stopu w M-B ok 50 zl
Dołączył: 20 Lis 2009 Posty: 565 Skąd jesteś (miejscowość / region): warszawa Posiadane auto: mercedes
Wysłany: Pon 22 Lut 2010, 20:12
Temat postu:
Re: zapalają sie kontrolki BAS,ESP
andi1972 napisał:
/// moze tez padac czujnik skretu !!! kpl z kolumna kierownicza w M-B ok 2400 zl
Dołączył: 10 Mar 2009 Posty: 16 Skąd jesteś (miejscowość / region): warszawa Posiadane auto: ML 270 CDI
Piwa: 1/0
Wysłany: Pią 26 Lut 2010, 15:24
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa ML ) zapalają sie kontrolki BAS,ESP
Ja natomiast miałem zwarcie w wiązce elektrycznej która idzie koło tylnych kół ze względu na fakt iż cały czas lała się na nie woda. Sprawdź na kompie i będzie jasne. _________________ tj
Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 44 Skąd jesteś (miejscowość / region): olsztyn Posiadane auto: ml 320 2000r.
Wysłany: Czw 18 Mar 2010, 16:20
Temat postu:
panowie ,kumpel podlaczyl ml-a pod kompa
i wyswietla taki komunikat bledow C1142-sygnal czujnika przyspieszenia bocznego. prawdopodobnie to jest przyczyna zapalania sie kontrolek bas esp ,napiszcie co to za czujnik i gdzie sie znajduje,czy kupie tylko w serwisie? czy mozna gdzies dostac takie czujniki
Wysłany: Czw 18 Mar 2010, 20:59
Temat postu:
Re: panowie ,kumpel podlaczyl ml-a pod kompa
andi1972 napisał:
i wyswietla taki komunikat bledow C1142-sygnal czujnika przyspieszenia bocznego. prawdopodobnie to jest przyczyna zapalania sie kontrolek bas esp ,napiszcie co to za czujnik i gdzie sie znajduje,czy kupie tylko w serwisie? czy mozna gdzies dostac takie czujniki
Wysłany: Czw 18 Mar 2010, 22:17
Temat postu:
czujnik
jeszcze jedna sprawa.przed chwila wyczytalem ze na poprawnie dzialajacy bas esp wplywa ustawienie zbieznosci ja u siebie zauwazylem ze jadac na wprost kierownica jest lekko przekrecona w prawo moze powinienem ustawic zbieznosc i wyregulowac kierownice???co o tym myslicie??
mam to samo, czasem diody się włączają a czasem nie, najgorzej jak cały czas pika sygnał dźwiękowy że niby ręczny jest zaciągnięty ale ostatnio przestało pikać ale za to przestał działać prędkościomierz i licznik kilometrów, ja tam się nie przejmuję, byle jeździł
Dołączył: 30 Gru 2010 Posty: 12 Skąd jesteś (miejscowość / region): Jelenia Góra Posiadane auto: Mercedes ML 3,2 1999
Piwa: 1/0
Wysłany: Nie 23 Sty 2011, 23:48
Temat postu:
Re: czujnik
andi1972 napisał:
jeszcze jedna sprawa.przed chwila wyczytalem ze na poprawnie dzialajacy bas esp wplywa ustawienie zbieznosci ja u siebie zauwazylem ze jadac na wprost kierownica jest lekko przekrecona w prawo moze powinienem ustawic zbieznosc i wyregulowac kierownice???co o tym myslicie??
bas /esp czyli błąd położenia koła kierownicy musiałeś wpaść w dziurę i przestawić zbiezność czujnik wykrywa że jadąc na wprost koło kierownicy masz skręcone o kikanaście stopni-zbierznośc w bardzo dobrym warsztacie ma być ustawiona idealnie a nie w normie jak to niektórzy diagności mówią .miałem taki przypadek uderzyłem w krawężnik przednim kołem musiałem wymienić końcówkę drążka i ustawić zbieżność .A koło kierownicy po uderzeniu było mnimalnie skręcone w lewo .
Wysłany: Pon 24 Sty 2011, 15:39
Temat postu:
jak juz temat odswiezony to dodam ze jak byly ostatnio wieksze mrozy to kontrolka nie zapalala sie ,przez ponad dwa tygodnie bylo ok.jak tulko sie ocieplilo znowu zaczela sie zapalac.jaki to ma zwiazek z niska temperatura powietrza??? hmmmm dziwne
Temat BAS/ESP jest jak rzeka, powodów może być wiele i sytuacji kiedy się zapala kontrolka nie mniej. Skoro komputer na diagnozie wywala błąd czujnika przyspieszenia poprzecznego to musisz go wymienić lub naprawić. Ja miałem identyczną sytuację, co do mrozów to nie wiem bo już 2 miesiące temu zrobiłem z tym porządek. Nowy w serwisie to koszt ok. 500zł ale jest człowiek na Allegro, który to naprawia i daje 12 miesięcy gwarancji. Jego nick to Zbycho04, tel. 604481840. Naprawa za 150zł, musisz wyciągnąć czujnik i mu wysłać, w tej sytuacji to najlepsze rozwiązanie. _________________