(W202) Mercedes C Klasa 2,5 TD problem z odpaleniem
Witam
Mercedes C-Klasa 2.5 TD 1996r.
Mam taki problem z moim mercedesem że nie chce odpalić. Gdy przekręcam kluczyk lampki w lusterku migają na przemian. Kluczyk scyzoryk centralny działa (podczas otwierania pali się zielona a zamykania czerwona) tylko jak wkładam i przekręcam zapłon migają. Wyczytałem że migające lampki to:
* Lampka zielona i czerwona miga na przemian podczas odryglowywania samochodu ok. 30 sekund.
Kluczyk został pomyślnie zautyrozywany przez moduł immobilizera, jednak brak komunikacji ze sterownikiem silnika. Prawdopodobne zachowanie: zamki odryglowane, auto niezdolne do jazdy.
Czyli to nie immobiliser? Proszę o pomoc.Od czego zacząć. Co posprawdzać?
Re: ( Mercedes klasa C ) (W202) Mercedes C Klasa 2,5 TD problem z odpaleniem
Diagnostyka komputerowa SD i sprawdzić czy komputer dostaje zezwolenie startu ze stacyjki, migające diody oznaczają właśnie immo. Można też spróbować wyłączyć na jakiś czas akku i ponownie podłączyć. _________________ \'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
Odłączenie akumulatora nic nie daje. Muszę jechać na komputer i w takim razie dowiedzieć się u elektryka ile kosztuje zrobienie. Jak drogo to będę chyba kupował ten emulator choć chciałbym mieć działające immo. Bo ciekawe czy z tym emulatorem będzie cały czas błąd w komputerze?
Źle napisałem. Mi chodzi o błąd w komputerze silnika pod maską.
Jadę dziś do elektryka i się spytam czy mi to zamontuje (instrukcje wydrukowałem.
Co do licznika to nie mam komputera pokładowego w nim.
nie zawsze wyświetla się start error, a w kompie nie bedzie bledu bo komp będzie oszukiwany przez emulator, tak jakby nie było immo. _________________ \'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
Wczoraj był mechanik i zdiagnozował kody:
P1630
P1465
P1470
P1223
Po skasowaniu został P1630
Czyli Immo więc kupuje ten emulator i chyba to będzie najprostsze rozwiązanie. Inny twierdził że w 90% siadają bezpiecznik-przekaźnik ale nie wiem gdzie się znajduje od immo.
Będę szukał jak nie znajdę to kupie emulator i napiszę co z tego wynikło i czy auto uruchomiłem i w jaki sposób.
Pomysły i rady też mile widziane.
Pozdrawiam
Dołączył: 11 Cze 2010 Posty: 19 Skąd jesteś (miejscowość / region): Barlinek Posiadane auto: renault scenic
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 27 Sie 2010, 15:37
Temat postu:
Jeżeli masz błąd immo to na bank będzie to..
Montujesz emulatorek i masz po kłopocie.
Przy zakupie ważne jest jaki masz sterownik silnika żeby sie upewnić że emulator będzie pasował.
Pozdrawiam i życze powodzenia:)
jeszcze mam jedno spostrzeżenie co mi znajomy powiedział jak przyjechał z komputerem. Na złączu diagnostycznym niema napięcia brał je z samochodu żeby sie połączyć z kompem.
Problem rozwiązany. Emulator wgrany i już Autko chodzi.
Mam jeszcze pytanie. Jak odebrałem to podczas zapalania kontrolki nie migały. Rozładował mi się akumulator i wymieniłem na inny i teraz jak włączam stacyjkę to kontrolki znów migają ale samochód odpala bo jest emulator.
Czy wystarczy skasować błąd w komputerze (jak się zrobił jakiś od immo) i przestaną migać?
I czemu jak podłączam akumulator to strasznie iskrzą klemy? Czy tak ma C Klasa?
to już lepiej było zainwestować i kupić kąplet do odpalania komp+immo+kluczyk, bo właśnie wczoraj miałem a klase z usuniętym immo, która przestała palić, zablokował się całkowicie sterownik, brak komunikacji, zadziałało dopiero po podmianie kompletu startowego. _________________ \'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
Dołączył: 11 Cze 2010 Posty: 19 Skąd jesteś (miejscowość / region): Barlinek Posiadane auto: renault scenic
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 15 Wrz 2010, 15:34
Temat postu:
Musisz skasować błąd i będzie po kłopocie
A co do klem, trzeba szybko je zakładać i nie powinny iskrzyć..
Pozdrawiam
Kupując cały komplet wyrzucasz pieniądze bez sensu, bo z czasem znowu immo może paść i co wtedy?? Znowu kupować cały komplet a tak zakładasz emulatorek za 149 PLN i problem się nie powtórzy..