Witam, czy ktoś może wie czy do skrzyni mogę dolać oleju czy lepiej go wymienić ponieważ nie wiem jaki olej tam jest [przede wszystkim jaki olej i ile musi go tam być]? W jaki sposób mogę zrobić to samemu bo ponoć można i tak bez jazdy po warsztatach
Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 2599 Skąd jesteś (miejscowość / region): RP WAWA Posiadane auto: M-B W163 HONDA VW OPEL
Piwa: 235/0
Wysłany: Wto 14 Wrz 2010, 19:08
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa ML ) wymiana oleju w skrzyni biegów
sprawdz poziom i kolor oleju a zrob to tak w okolicach aku masz rurke z zaslepka podwadz ten czerwony jezyczek wyjmij zabezpieczenie potem cala zaslepke przygotuj linke stalowa ok 1 metr zaznacz od dolu ok 6,5 cm wsadz na cieplym i chodzacym silniku do samego dna i wyjmij spr poziom na lince jesli oscyluje w gr 6,5cm to jest ok potem rozmaz na reku i sprawdz kolor
Dołączył: 14 Lut 2013 Posty: 8 Skąd jesteś (miejscowość / region): Brzeziny Posiadane auto: Mercedes W163 (3.2 z 1998) i W208 (2.3 z 1997)
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 20 Kwi 2013, 16:38
Temat postu:
kolegu to jest ładnie opisane ja taki serwisowy bagnet sobie kupiłem ale możesz go zastąpić tak jak wyżej kolega napisał wejdz i poczytaj na www.dipstick.eu
Dołączył: 14 Maj 2013 Posty: 3 Skąd jesteś (miejscowość / region): wielkopolska Posiadane auto: W163 ML55 AMG
Piwa: 1/0
Wysłany: Wto 14 Maj 2013, 20:33
Temat postu:
Życzę powodzenie z pomiarem oleju w skrzyni w pozycji D (drive)
Pomiar wykonujemy w pozycji P (park), na rozgrzanym pracującym silniku na możliwie równej powierzchni. Jeżeli wcześniej rozgrzewaliśmy olej w skrzyni jazdą (a tak było by najlepiej) należy odczekać parę minut przy nadal chodzącym silniku 2-3min i następnie wykonać pomiar.
Kolega dabek 1234 podał dobrą stronę nawet kupiłem tam bagnet do skrzyni jest tam wszystko wyraźnie opisane, nieslyszalem jeszcze aby sprawdzać olej na pozycji D, olej też tak sprawdzasz w silniku najwyraźniej masz nowy sposób i biegasz za autem z otwartą maska, _________________ JEŻELI NIE CHCESZ BYĆ BIEDNY OMIJAJ NIEKTÓRE WARSZTATY
witam - zmierzyłem poziom oleju w skrzyni biegów według powyższych wskazówek i wyszło mi że jest tam 4,5 cm oleju a powinno chyba być coś około 6,5 cm - więc pytanie czy 4,5 cm też jest ok czy jest za mało i trzeba dolać lub wymienić na nowy?
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4945 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Wto 18 Cze 2013, 21:29
Temat postu:
Gontar napisał:
Witam,
a czy na pewno dźwignia zmiany biegów ma być na D bo mi mechanik mówił że na P?
maks1 napisał:
ewidentnie na p
jaro19 napisał:
yczę powodzenie z pomiarem oleju w skrzyni w pozycji D (drive)
Pomiar wykonujemy w pozycji P (park),
Tak to niestety jest, jak ktoś najpierw pisze bzdury o pomiarze stanu oleju w pozycji "D", potem inni go słusznie krytykują, on tego swojego posta z bzdurami kasuje - a teraz nie wiadomo o co chodzi, i do czego powyższe posty się odnoszą.
To teraz niech ktoś logicznie i słusznie napisze w jednym poście jak to ma być naprawdę zrobione i temat zamknę,Bo w tej chwili to nadaje się tylko do wyrzucenia.
Kolego Gerry,czy mógłbyś to zrobić dla wyprostowania tematu? _________________ Nie znam się,kobietą jestem ...
(zpa 1256585)
Zamierzałem się wyprodukować w tym temacie, jednak literatura sewisowa trochę nie przystaje do prozy życia. Zalecają podłączenie komputera serwisowego w celu odczytu dokładnej temperatury oleju ze skrzyni oraz jest określona procedura pomiaru poziomu oleju. Na potrzeby nieprofesjonalne ten link powyżej jest ok.