witam
Kupiłem mercedesa ml 270 cdi 2001rok i nie działa tempomat. Kiedy go włączam, na manetce zaświeca się żółta lampka a tempomat nie działa. Prosze o pomoc.
Dzięki. _________________ pawel
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4938 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Wto 28 Wrz 2010, 14:29
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa M ) problem z tempomatem
pawel1980 napisał:
czesc Gerii czy moze wiesz skad dostac instrukcje obslugi moze masz jakis link dzieki
Jak gdzie znajdę w sieci to podrzucę linka - jednak raczej nie licz, że będzie to w języku polskim.
Jeżeli chodzi o obsługę tempomatu to jest ona identyczna w 99% we wszystkich modelach Mercedesa z tego okresu. Musi to być model tempomatu z tzw. "speed limiterem" (ogranicznikiem prędkości)
Właśnie tą funkcję załączasz naciskając dźwigienkę - świadczy o tym żółta lampka.
podlanczalem go do komputera i najprawdopodobniej uszkodzony jest czujnik pedalu hamulca moze wiesz czy jest to ten ktory odpowiada za swiatla stopu bo ja nie jestem pewien poniewaz swiatla dzialaja jesli mozesz to prosze o pomoc dzieki _________________ pawel
podlanczalem go do komputera i najprawdopodobniej uszkodzony jest czujnik pedalu hamulca moze wiesz czy jest to ten ktory odpowiada za swiatla stopu bo ja nie jestem pewien poniewaz swiatla dzialaja jesli mozesz to prosze o pomoc dzieki
Jak najprawdopodobniej - błąd musi wskazywać komputer, poza tym światła będą działać ponieważ czujnik jest podwójny.
Jeśli masz wymienić czujnik kup oryginalny - trochę droższy ale na pewno będzie działał poprawnie - podróbki są do kitu
Pociągnięcie za manetkę w lewo (za jej część z napisem LIM) wywołuje ograniczenie prędkości - świeci się wtedy żółte [LIM]
Natomiast żeby obsłużyć Tempomat robimy tak:
Manetka w dół lub w górę - utrzymuje obecną prędkość (trzeba puścić gaz natychmiast).
Żeby prędkość teraz zmniejszyć lub zwiększyć dajemy manetkę w górę lub w dół i trzymamy do osiągnięcia prędkości pożądanej. Jak dotkniemy gaz lub hamulec tempomat się wyłącza.
Manetka od siebie zapamiętuje daną prędkość jaką jedziemy i potem można ją wywołać z pamięci pociągając do siebie. _________________ Mercedes-Benz – The best or nothing.